En ny varmtvandsbeholder kan spare dig penge

Medmindre dit hus er tilsluttet fjernvarme, så har du en varmtvandsbeholder. Det er varmtvandsbeholderen der sikrer at der altid er varmt vand når du åbner hanen. Det er en tro tjener, der aldrig gør en stor sag ud af en stor tjeneste. Varmtvandsbeholderen er en af de ting du først lægger mærke til når der er problemer.

Den er i princip ret enkel. En stor tank med nogle ledninger ind og ud, og det hele er pakket ind i tyk isolering. En pumpe sidder vel også et eller andet sted. Der kan vel ikke gå ret meget galt, vel?

Det gør det normalt heller ikke. Men intet lever evigt, ej heller en varmtvandsbeholder fra vvsviden.dk. Med tiden sker der korrosion som kan ende i gennemtæringer.

Men der er også et andet problem: isoleringen kan være dårlig.

Hvordan er din varmtvandsbeholder isoleret?

Hvilke isoleringsmaterialer der er brugt, afhænger mest af alderen. Helt tilbage inden 70’erne brugte man tit asbestholdige materialer. Det var mineraluld med en relativ stor andel af asbest. Asbest er ikke kun ildfast, men også et udmærket isoleringsmateriale. Og det er nemt at forarbejde og forme, bedre end anden mineraluld til den tid.

Ulempen er, at asbest er ekstremt sundhedsskadelig. Derfor blev materialet også forbudt engang i 70’erne. Det viste sig at det smitter af med mikroskopisk små fibre. Disse ender i lungerne hvor de sætter sig fast og ødelægger lungevæv. I ekstreme tilfælde kan man dø af det, fordi lungerne holder op med at fungere.

Nye materialer giver langt bedre effektivitet

Fra midt i 70’erne brugte man asbestfri mineraluld som isolering. Det var lidt dårligere end asbestholdig mineraluld og derfor gjorde man isoleringen noget tykkere.

Isoleringsmaterialerne har hele tiden udviklet sig. Men hvad der virkelig har drevet udviklingen frem er de stigende energipriser. Lige siden midten af 70’erne begyndte priserne for energi at stige støt. Det gør de stadig.

Da man midt i 90’erne begyndte at privatisere energisektoren blev der lovet os lavere energipriser. Vel, kan du finde dem? Men for at være fair, de seneste års prisstigninger kan ikke lægges markedet til last. Det er de støt stigende grønne afgifter der driver priserne op.

På en måde har disse prisstigninger haft den ønskede effekt: isoleringsmaterialerne er blevet meget bedre. En ny varmtvandsbeholder er derfor meget mere energieffektiv end en gammel en.

Regn dig frem til besparelser

Varmtvandsbeholdere er ikke kun blevet mere effektive, de er også blevet billigere. I dag består isoleringen af hårdt skum. Det er både bedre, billigere og mere miljøvenligt end tidligere isoleringsmaterialer. Tidligere har man også brugt kobber til tanken. I dag bruges der rustfrit stål som er en hel del billigere og mere holdbart.

Det kan måske godt betale sig for dig, at skifte til en ny varmtvandsbeholder. Du kan få en energikonsulent til at se på det. Hvis du har de relevante oplysninger for både den gamle og den nye varmtvandsbeholder kan du endda selv regne det ud.

Du skal bare sammenligne effektiviteten fra din nuværende varmtvandsbeholder med en ny. Så kan du beregne hvor mange kalorier den nye vil spare dig på et år. Dette tal kan direkte omsættes til kontanter.

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.